Hyppy tutustui kansainväliseen katastrofiapuun

Posted on Updated on

Hyppy vieraili kuulaana syyspäivänä 13.10.2011 Tampereen Kalkussa Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa. Keskuksesta käsin hoidetaan kansainvälistä katastrofiapua maailmalle. Menimme vierailulle kahdeksan innokkaan opiskelijan voimin. Paikan päällä meidät vastaanottivat Punaisen Ristin Outi Amanor ja Virpi Teinilä, jotka molemmat ovat kansainvälisen avun konkareita. Outi ja Virpi kertoivat vierailun aikana omista kokemuksistaan samalla kun esittelivät keskusta.

Suomesta maailmalle

Ensimmäisenä pysähdyimme kierroksellamme huoneessa, jonka täytti kenttäolosuhteisiin suunniteltu terveysasema ja sairaala. Yksiköt ovat osa Punaisen Ristin katastrofiyksikköä, joka on jatkuvassa lähtövalmiudessa. Outin selostuksesta selvisi, että yksikön toiminta ja kaluston koostaminen ovat tulosta pitkästä ja huolellisesta suunnittelusta ja valmistelusta, joita ovat ohjanneet äärimmäisen käytännöllisyyden ja paikallisten olosuhteiden huomioonottaminen. Myös henkilökunnalta vaaditaan ääriolosuhteissa joustavuutta ja yhteen hiileen puhaltamista, jotta asema ja sairaala saadaan pystyyn parissa vuorokaudessa.

Outi ja Virpi ohjasivat meidät seuraavaksi halliin, jossa säilytetään tonneittain vaatteita, telttoja, patjoja, pressuja, huopia, hyttysverkkoja, vesikanistereita ja keittiösettejä. Hallissa konkretisoitui, kuinka yksinkertaisista asioista kansainvälinen katastrofiapu koostuu. Varasto tyhjenee ja täyttyy maailman tilanteen tahdissa. Sen yläpuolella on vaatteiden lajittelukeskus, jossa jokainen Suomesta kerätty vaatekappale käy läpi huolellisen tarkastuksen. Syynäys on tarpeen, sillä jopa 40 prosenttia lahjoitusvaatteista on avuksi kelpaamatonta.

Lopuksi pääsimme vielä vilkaisemaan, millainen kuorma on juuri nyt
lähtövalmiudessa. Tavarat ovat hyvässä järjestyksessä kallion sisässä sijaitsevassa varastossa ja odottavat vain lähtökäskyä ja riittävän isoa lentokonetta, joka kiidättää ne hädänalaisille Afrikkaan. Kuormien joukosta löytyy yllättävä paketti: sen kyljessä lukee ”sauna” ja meille selvisi, että sauna on oleellinen avustustyöntekijöiden henkinen puhdistautumispaikka katastrofien keskellä. Trooppisessa Haitissakin kiuas laitettiin kuumenemaan joka ilta niin että se loppuen lopuksi ruostui puhki. Saunan puuttumisesta seuraa Outin mukaan aina napinaa, sillä niin suuri on sen apu stressin lievittämisessä ja vaikeiden asioiden purkamisessa.

Avun ammattilaisia

Suomen Punaisella Ristillä on reservissään noin 500 katastrofiapuun koulutettua henkilöä. Jokaisella avustustyöntekijällä on oltava pohjanaan oman alansa koulutus ja riittävästi työkokemusta ennen SPR:n omaa peruskoulutusta, joka kestää noin viikon. Tämän jälkeen henkilö siirtyy reserviin.  Avustustyö on ymmärrettävästi hyvin vaativaa ja jokainen joutuu itse päättämään, ovatko sen riskit ja rankkuus itselle sopivia. Myös lähipiiriltä vaaditaan paljon: kutsun käydessä on vain tunti aikaa reagoida ja järjestää työ-, perhe- ja muut asiansa kuntoon.

Punainen Risti tarvitsee monen alan ammattilaisia ja kursseille otetaan niin terveydenhuollon, taloushallinnon kuin tekniikankin asiantuntijoita. Outi kertoo, että Punaisen Ristin kotimaan toiminta on hyvä väylä tutustua järjestön tehtävään ja saada itsensä sisään avustustoimintaan. Outin erityisenä vinkkinä opiskelijoille, joilla ei välttämättä ole vielä hankittuna riittävää ammattitaitoa, on liittyä Punaisen Ristin nuorisotoimintaan ja hakea sen jälkeen kansainvälisen avun nuorisokoulutukseen.  Outi on itse ollut omien sanojensa mukaan naimisissa SPR:n kanssa jo 15 vuotta ja puhkuu edelleen auttamisenhalua.

Mainokset