Yhteiskuntatieteilijät Euroopan unionin äärellä

Posted on Updated on

IMG_2887 (1)SYY-Tampere keräsi yhdessä Tampereen Eurooppanuorten kanssa opiskelijat kuuntelemaan EU-konkareiden vinkkejä EU-alalle hakeutumisessa ja keskustelemaan yhteiskunnallisen alan työllisyysnäkymistä.

Iltapäivä alkoi kahvin merkeissä ja kevyen seurustelun jälkeen mentiin aiheeseen. Urasta Euroopan unionissa kertoivat Riitta Myller ja Heidi Hautala, kaksi pitkän linjan poliitikkoa ja aiempaa europarlamentaarikkoa. Poliitikkojen urapolut kiinnostivat kuulijoita ja keskustelu oli vilkasta. Erityisesti hakeutuminen EU-uralle herätti kysymyksiä.

Urasta Euroopan unionissa haaveileville puhujilla oli selvä viesti: hakeudu mukaan kiinnostusta vastaaviisi aktiviteetteihin järjestökentälle ja vapaaehtoistyöhön. Oma innostuneisuus voi poikia monenlaisia mahdollisuuksia politiikan ja järjestöjen kentällä. Kuulijat olivat myös kiinnostuneita kuulemaan europarlamentaarikkojen avustajien tehtävistä. Poliitikot kertoivat avustajan tehtävien olevan hyvin opettavaisia ja kehottivat hakeutumaan rohkeasti harjoitteluun Euroopan unioniin. Moni heidän aiemmista avustajistaan olikin päätynyt nousujohteiselle uralle kansainvälisten tehtävien parissa.

Koulutuksen merkitys nousi niin ikään puheenaiheeksi. Molemmat puhujat olivat koulutukseltaan maistereita, Myller yhteiskuntatieteiden ja Hautala maa- ja metsätaloustieteiden.  Kuitenkin he kokivat, että uralla ohjautumisessa omien kiinnostuksenkohteiden merkitys oli tutkintosisältöjä tärkeämpää. Yhteiskuntatieteilijöiden vahvuutena nähtiin kyky hahmottaa laajoja kokonaisuuksia ja sijoittaa yhteiskunnallisia ilmiöitä laajempaan kontekstiin.

Heidi Hautalan ja Riitta Myllerin jälkeen ääneen pääsi Suomen yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen opiskelija-asiamies Piritta Jokelainen, joka kertoi yhteiskunnallisen alan työllisyydestä sekä työmahdollisuuksista Euroopan unioniin liittyvissä tehtävissä. Jälleen kerran saimme todeta, kuinka laaja ja monipuolinen yhteiskunta-alan osaajien työkenttä on. Lisäksi Piritta muistutti meitä osuvasti siitä, etteivät kaikki kansainväliset ja EU:hun liittyvät tehtävät suinkaan sijoitu Brysseliin ja muihin kaukaisiin kaupunkeihin, vaan kotimaassammekin yhä useammat asiantuntijatehtävät liittyvät tiiviisti EU:n kenttään.

Kaiken kaikkiaan tilaisuus antoi paljon ajattelemisen aihetta ja kiinnostavaa työelämätietoutta. Keskustelua lähdettiinkin vielä purkamaan rennommissa merkeissä läheiselle ravintola Telakalle pienen purtavan ääreen. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille!

Mainokset