SYY:n aktiivipäivillä tutustuttiin yhdistystoimintaan ja muihin järjestöaktiiveihin

Posted on Updated on

31. päivä tammikuuta sumuisen harmaana lauantaiaamuna SYY-Tampereen hallituksen kokoonpano suuntasi Tampereelta kohti Riihimäkeä. Edessä olivat viikonlopun mittaiset SYY:n aktiivipäivät, joissa eri paikallishallitusten edustajat ja muut SYY-aktiivit ympäri Suomea kokoontuivat yhteen oppimaan uutta yhdistystoiminnasta ja tutustumaan tosiinsa. Lauantaiaamun junamatka sujui rattoisasti rupatellen ja kahvia siemaillen. Pientä jännitystä oli ilmassa, sillä mukana oli myös monia uusia järjestövaikuttajia – mukaan lukien itseni. Koko SYY-Tampereen yksitoistapäisestä hallituksesta aktiivipäiville pääsi osallistumaan seitsemän, varsin hyvä edustus lähti siis matkaan! Ennen aktiivipäiviä Riihimäki oli joukollemme juna-asemaa lukuun ottamatta melko tuntematon kaupunki, mutta viikonlopun aikana tulivat tutuiksi ainakin Riihimäen keskustan Scandic hotelli ja ruokakaupat (ja taisi osa porukasta piipahtaa myös Riihimäen yöelämässä).

Viikonloppuun mahtui paljon tiukkaa asiaa yhdistystoiminnasta. SYY:n kattojärjestön YKA:n (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry) opiskelija-asiamies ja SYY:n pääsihteeri Jaakko Kalske koutsasi aktiivipäiviä. Paikalla oli kuitenkin myös paljon muita mielenkiintoisia puhujia ja järjestökonkareita, jotka opastivat uudet paikallisjärjestöjen hallitusten jäsenet mukaan järjestötoiminnan saloihin. Koulutusten välissä ehdittiin onneksi kerätä voimia monipuolisen lounas- ja kahvipöydän ääressä. Vieläkin muistelen kaihoisasti sitä herkullista porkkanakakkua! Paikalla oli ihmisiä kaikista kahdeksasta paikallisjärjestöistä: Tampereelta, Turusta, Helsingistä, Vaasasta, Jyväskylästä, Joensuusta, Kuopiosta ja Rovaniemeltä. Erilaisten murteiden määrä olikin melkoinen SYY-kansan tutustuessa toisiinsa. Oli mukava huomata, että vaikka meitä onkin kahdeksasta eri kaupungista ja hyvin monenlaisista koulutusohjelmista, yhdistää meitä kaikkia aito kiinnostus järjestötoimintaan ja yhteiskunta-alaan.

20170129_100308
Eväiden voimin selvittiin koulutuksistakin kunnialla

Koulutusten teemat vaihtelivat YKA:n ja SYY:n välisistä rakenteista koulutuspolitiikan ajankohtaisasioihin ja paikallisyhdistysten toiminnan kehittämiseen. Osa koulutuksista oli kaikille aktiivipäiville osallistujille yhteisiä, osa taas järjestettiin pienemmissä ryhmissä. Yhteisistä koulutuksista erityisen hyödylliseksi koin koulutuksen, jossa avattiin YKA:n ja SYY:n toimintaa, ja myös muun muassa jäsenetuasiat tulivat nyt kunnolla tutuiksi. En esimerkiksi aikaisemmin tiennyt, että matkavakuutuksen lisäksi SYY tarjoaa jäsenilleen myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, henkilökohtaista uraneuvontaa ja apua esimerkiksi CV:n laadintaan. Osallistuin itse viestintään liittyviin pienryhmäkoulutuksiin, joissa oli todella rento ja keskusteleva tunnelma ja joista sain paljon uusia ideoita viestintäkäytäntöjen kehittämiseen. Innostuimme myös tekemään SYY-Tampereelle oman Instagram-tilin!

Kaiken kaikkiaan aktiivipäivät olivat opettavainen ja ennen kaikkea hauska kurkistus järjestötoiminnan maailmaan. Vaikka sunnuntaiaamun työttömyyskassakoulutuksen aikana meinasi välillä vähän haukotuttaa, olivat koulutukset niin taidolla ja tyylillä suunniteltuja, että tylsää ei varmasti tullut. Myös ruokatarjoilut miellyttivät, ja sunnuntaina olikin mukava suunnata takaisin Tampereelle maha täynnä herkullisen lounaan jäljiltä. Aktiivipäivien jälkeen voin sanoa, että ei kyllä tarvitse yhtään katua, että lähdin mukaan SYY Tampereen toimintaan. Sen verran mukavaa on ollut tutustua muihin yhteiskunta-alan opiskelijoihin ympäri Suomea, ja järjestönä SYY tarjoaa juuri sitä työelämätietoutta, mitä välillä yliopistolla opiskellessa jää kaipaamaan.

-Johanna, SYY-Tampereen tiedotusvastaava ja yhteiskuntatutkimuksen fuksi -2016

20170128_191328
Paavo, Mikael, Johanna, Saku ja Pauliina SYY-Tampereen hallituksesta illallispöydän ääressä.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Lindgren

Mainokset